189. Gerhilds cultuurrubriek 1. Expositie Essinsje | Essentie, Bolsward

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   189. Gerhilds cultuurrubriek 1. Expositie Essinsje | Essentie, Bolsward

Geplaatst op 17/06/2018


Nr. 189 | Gerhilds cultuurrubriek 1

Expositie Essinsje | Essentie Bolsward

 

1. Walter Maas, Red white #5, triplex en acryllak op paneel  (foto ©auteur)

17 juni 2018

Op 13 juni jl. openden Mark de Man, wethouder Sûdwest Fryslân, en Bert Looper, directeur van Tresoar, in Rijksmonument de Broerekerk (Broereplein)  te Bolsward de geometrisch abstracte expositie Essinsje | Essentie met werk van 50 kunstenaars.* Organisatoren zijn Marcel Prins, Birgit Speulman, Leo Gorter, Paul Essens en Ronald Willemsen van de in 2016 opgerichte Stichting 4+. Op 17 juni 15 uur speelt het Essentie Kwartet minimalistisch werk waaronder een nieuwe compositie van hun muzikaal leider Paul Medeiros De expositie is die dag nog tot vijf uur toegankelijk.

2. Birgit Speulman (+4) bij: v.l.n.r. werk van Wim Biewenga, Tineke Porck en Hans Emmelkamp (foto ©auteur)

Variatie

Er is een enorme variatie van touw-objecten en schilderijen op doek tot foto’s op alu-dibond, grafiek en meer.. Naast ingetogen gladde keramieken vormen van Olav Slingerland, staan albasten vierpoters  met verfijnde structuren van Ada van Wonderen. Henk Rusmans rvs objecten, blijven ook in deze grote kerk monumentaal en de rvs sculpturen van Marco Goldenbeld vangen de ruimte dubbel: in vorm en spiegeling. De zilveren brocheobjecten van Cees Post zijn bijna architecturaal. Er spat kleur van Licht Impressie II, een gelaagd paneel van kunststof en kleine acrylvlakjes van Beatrice van der Meer. Wim Biewenga bakent op paneel 2016-20 met enkele lijnen en verspringingen van hout en olieverf een spannende ruimte af, ook de ruimte van Hans Emmelkamp in zijn collage van doek op paneel is onomstotelijk.Van pure eenvoud tot complexer werk.

3. Julia Gubitz vormen met o.a. nylon tricotage ( (foto ©auteur)

Geometrisch abstract nu

Alles is zeer uitgewogen gerangschikt, neergezet en opgehangen. In de opstellingen is te zien hoe verschillend en actueel geometrisch abstracte kunst nu is. Het hemelgewelf van glas strooit daarbij schaduwlijnen over de stenen van de kerkmuren en -vloer, en over de witte wanden met kunst. Dit geeft een extra geometrische dimensie en laat zien dat geometrie overal aanwezig is. Vlakken en lijnen kunnen een ruimte veranderen, zwaarder of lichter maken, statischer of dynamischer. De abstract geometrische kunst wortelt in kunststroming De Stijl evenals Minimalisme, Colorfieldpainting en Zero.

4. Katharina Fischborn ‘Stadtoursarts’ hoogdruk unicum offsettinkt, China-Wenszhou-papier-scalpel-tekening; Karin Reyers, acryl, polyester, canvasboard, aluminium; Koos van der Sloot, zie tekst (foto ©auteur)

Koos van der Sloot


Er wordt in Essinsje | Essentie postuum werk getoond van Jan Loman en Koos van der Sloot. Voor de laatste symboliseerde het ei heden, verleden en toekomst. Zijn witte objecten op de witte muren komen optimaal uit wanneer het licht uit de ronde uitsparingen in de ‘eierrek-objecten ongrijpbare eieren op de wand laat verschijnen. Wie geluk heeft ziet dat, is het niet zichtbaar dan biedt de foto in de handzame catalogus (tevens entreebewijs) of op https://vierplus.eu/ uitkomst.

5. Rud Perrée polyester en coating, rechts Jan Loman, Kupersbult, zeefdruk, 1987  (foto ©auteur)

Jan Loman

Loman was naast kunstenaar ook haikudichter. De verbondenheid met zijn geboortestad resulteerde in het aanbieden van de haikutegel, die in 2004 in de vloer van de Broerekerk is gelegd en zich in tekst en vormgeving onderscheidt van de overige stenen en zerken. De horizon boven de haiku is even belangrijk als element om de ruimte in te delen als Lomans paraaf en spatiëring van de letters. Met dezelfde precisie rangschikte hij vlakjes in gedekte tinten in een bepaald ritme. Ze delen de ruimte in en roepen nieuwe ruimte op. Eerst als plaksels (collectie Fred Wagemans), recent nog in Museum Belvedère. Later ontstonden de in Essinsje | Essentie getoonde grafiekbladen met namen van zandbanken. Ze verschillen in kleur iets van de plaksels van karton op papier.

Bolsward /Aldtsjerk ©Gerhild van Rooij, tekst en foto’s

https://www.plusnu.nl/wp-content/uploads/2018/06/DSC_7026-250x250.jpg

6. Truus Huijbregts, Talomit, vilt (foto ©auteur)

*50 kunstenaars:

Karin Beyens, Els Binnendijk, Johannes Blonk, Monika Buch, Herman Coppus, Liesbeth Crooijmans, Katharina Fischborn, Eef de Graaf, Loek Hambeukers, Manja Hazenberg, Laus Heezemans, Jan Hoff, Gerard van der Horst, Jeltje van Houten, Nelleke Hulsen, Ger de Joode, Wianda Keizer, Bill Kunst,  Christine Löw,  Carrie Meijer, José Montoya, Gijs Pape,  Pim Piët,  Han Reeder, Anne Rose Regenboog, Bowe Roodbergen, Hans Roos, Don Satijn, Betty Simonides, Wilma Vissers, Fabian Westphal, Paul Wezenberg, Ellen van der Wiel en zie de tekst en foto’s.

Essentie | Essinsje 17 juni 2018, 12 tot 17 uur, € 7,50 inclusief catalogus, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

Zie http://www.stichtingmonumentenswf.nl/monumenten

Een reactie op 189. Gerhilds cultuurrubriek 1. Expositie Essinsje | Essentie, Bolsward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *